goedkeuring

Schema's defenities uitgelegd.

Dit schema heeft betrekking op het plaatsen van teveel nadruk op het verkrijgen van goedkeuring en erkenning van anderen ten koste van zijn/haar eigen echte behoeften en gevoel van eigenwaarde. Men legt veel nadruk op het krijgen van goedkeuring, erkenning of aandacht van andere mensen, ten koste van het ontwikkelen van een veilig en waar gevoel van zichzelf. 

Mijn zelfbeeld is primair afhanekelijk van de reacties van anderen eerder dan van de eigen bedenkingen. Het kan ook zijn dat betrokkene de nadruk legt op status en uitstraling als een middel om erkenning en goedkeuring te krijgen. Uitstraling met betrekking tot uiterlijke verzorging en uiterlijk voorkomen werd in gepeperd, ten kostte van emotionele ontwikkeling waar onverschillig 'geërgerd' of (lachend, wegwimpelend) op gereageerd werd. 

Meestal resulteert dit in belangrijke levensbeslissingen die niet authentiek zijn of onbevredignend; of in overgevoeligheid voor verwerping. 

Cliënten met dit schema zijn extra gevoelig voor afwijzing door anderen, en zullen hard hun best doen zich in te passen. Vermoedelijk kregen ze van hun ouders géén onvoorwaardelijke liefde en acceptatie. Bij de marine kon ik me gemakkelijk inpassen of in een omgeving waar regels de maatstaf vormen.

Onvoldoende zelfcontrole 
Dit schema heeft berekking op het onvermogen om alle frustraties te tolereren die je voor het bereiken van je doelen tegenkomt, ook het onvermogen om uitdrukking te geven aan impulsen of gevoelens te beheersen. Als er echt gebrek aan zelfcontrole is, dan zal extreem, crimineel en verslavend gedrag het leven van de cliënt beheersen. In een mildere vorm, wordt er overdreven nadruk gelegd op het vermijden van ongemak: vermijden van pijn, vermijden van conflict, vermijden van confrontatie, vermijden van verantwoordelikheid, of vermijden van inspanning en dit ten koste van persoonlijke vervulling, engagement en integriteit. 

Ouders die zelfcontrole niet voor leefden, die daar géén model voor stonden, of die hun kinderen niet adequaat disciplineerden, kunnen hun kinderen predisponeren voor dit schema.

Niet voor leefden met betrekking tot ruzies. Vermijden van conflict door middel van onderwerping om de goede vrede te willen behouden. Goede vrede behouden kan door middel van weglopen uit conflict/crisis situaties. Harde geluiden bezorgen schrikreactie, schrik staat synoniem aan mijn respons op conflict.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag 1 Luisteren is zeg maar echt mijn ding.

Woorden als topjes van de ijsberg

Dualisme